Stem, zang & presentatie

Stem

Bij stemstoornissen kunnen problemen op het gebied van houding, nek en rug een rol spelen, waardoor de klacht ontstaat, toeneemt of in stand gehouden wordt. Belasting en belastbaarheid is niet in evenwicht. Bij larynxmanipulatie wordt het evenwicht in de spieren in en om de hals en larynx hersteld. Deze spieren zijn betrokken bij het gebruik van de stembanden. Behandeling vindt plaats op een behandelbank. Indien de aard en ernst van de beperkte beweeglijkheid van de nek en/of rug te groot is, kan het advies worden gegeven om naar een fysiotherapeut of osteopaat te gaan. Als dit verholpen is, heeft de stemtherapie grotere kans van slagen. Naast larynxmanipulatie kan larynxmassage worden ingezet om de ontspanning rondom strottenhoofd te vergroten.

Het  globusgevoel (brok in de keel) kan doorgaans met succes worden behandeld.

In het geval van keelkanker, waarbij het gehele strottenhoofd verwijderd is (laryngectomie), is revalidatie van groot belang om te leren spreken met de stemprothese. Voorafgaand aan plaatsing van de stemprothese en soms ook als alternatief, wordt de oesophagusspraak getraind. De praktijk heeft ervaring met beide technieken en werkt samen met het ErasmusMC en Daniel den Hoed.

Zang

Zangers en toneelspelers, maar zeker ook docenten, mensen werkzaam bij een callcenter, sportinstructeurs, mensen  die vaak vergaderen etc .  vragen een grote belastbaarheid van hun stembanden. De spreekstem en de zangstem verschillen in gebruik en techniek. Beide takken van de “stemsport” worden beoefend in de praktijk.

Presentatie

Wilt u tips en adviezen om van uw presentatie een knaller te maken, of meer zelfvertrouwen opdoen? Dat kan.  Houding, stem, articulatie ,intonatie en non verbale communicatie  zijn aspecten die uw presentatie kunnen versterken òf juist verzwakken.  Ervaar  en probeer hoe u de inhoud van uw presentatie op de juiste manier kunt “inpakken”.